Ivo Valkenburg

Verbinder van mensen en mogelijkheden, adviseur & mediator, auteur van boeken & artikelen #transitie

Transilvania Retreat Center

     

Ontoereikend saldo

"Het was rond de kerst in 2008 dat ik de intentie uitsprak om mijn eerste boek Spirit in Finance te schrijven. Een pleidooi voor de liefde als wettig betaalmiddel. Ik was net verhuisd van een mooie doorzonwoning naar een vrijstaande bungalow met uitzicht op wellicht het mooiste vestingstadje van Nederland. De geboorte van mijn zoon Edwin in mei van dat jaar gaf me een innerlijke kracht die ik nooit eerder zo sterk had ervaren. Na zes min of meer onvrijwillige abortussen en drie miskramen was Edwin als nummer tien een geschenk uit de hemel. Ik droomde ervan mijn bedrijf te laten uitgroeien van een eenmanszaak tot een krachtig management-adviesbureau met een team van vijf tot tien medewerkers. Om mensen, bedrijven en instellingen te begeleiden bij de transitie naar een nieuwe manier van ondernemen – vanuit een zuiver hart.


Nog geen week nadat ik begon te schrijven, werd mijn bankrekening geblokkeerd. ‘Uw saldo is ontoereikend.’ Het zweet brak me uit bij dat kleine berichtje op het scherm van de betaalautomaat bij de supermarkt. Ik schaamde me en keek naar de rij mensen achter me. Iedereen leek haast te hebben met de laatste inkopen voor kerst. Ik voelde me schuldig dat ik de mensen in de rij ophield. Ik voelde angst door mijn hele lichaam kruipen. ‘Jij bent schuldig’, sprak mijn denkende geest, nooit te beroerd om mij van advies en commentaar te voorzien. Ondertussen vroeg ik me af of het meisje achter de kassa zou kunnen zien dat ik geen geld meer had. Blijkbaar niet, want ze vroeg me of ik wellicht de verkeerde pincodehad ingetoetst. Of wilde ze me vanuit respect en beleefdheid niet rechtstreeks met mijn probleem confronteren? Ik schraapte alle moed bij elkaar en verontschuldigde me voor het ongemak. ‘Mag ik alle boodschappen even laten liggen en ondertussen thuis een ander bankpasje ophalen om later alsnog af te rekenen?’ Het was akkoord en met een vaart reed ik naar huis. In paniek vroeg ik mijn vrouw om haar creditcard en zo had ik mezelf in korte tijd uit deze situatie gered. Dit soort gebeurtenissen bleef zich gedurende enkele jaren herhalen. De ervaringen werden steeds minder onschuldig. Ik durfde op een gegeven moment zelfs mijn post niet meer te openen. Alles wat een beetje leek op financiële post gooide ik ongeopend in een bureaula. De problemen stapelden zich op.

 

Ondertussen ging mijn dierbare vader ook nog hemelen. Ik miste hem intens. In de week van zijn overlijden kregen we ten minste driemaal de groeten uit de hemel. Tijdens het afscheid van mijn vader vertelden mijn broer en ik onze familie, vrienden en andere bekenden hierover. ‘We hebben goed nieuws, lieve mensen, het gaat goed met papa.’ Zo stonden we samen in de aula van het crematorium erover te vertellen. Mijn vader, die voor Spirit in Finance nog het Voorwoord had geschreven, had de publicatie van het boek willen meemaken. Anderhalve week daarna verliet hij zijn lichaam. Ik zal nooit de glimlach op zijn gezicht vergeten. Zo wil ik ook doodgaan. Met een glimlach. Dankbaar voor alles en iedereen om me heen. Hij koos ervoor om alleen te gaan. Jaren daarvoor hadden we daarover al gesproken. ‘Papa, wil je later graag alleen doodgaan of vind je het prettiger als wij erbij zijn?’ Het laatste moment op aarde wilde hij graag alleen beleven. ‘Anders vind ik het te moeilijk om te gaan. Het is dan zo moeilijk om jullie los te laten. Ik houd zoveel van jullie en mama. Jullie zijn het laatste waaraan ik op aarde nog gehecht ben. Vandaar dat ik aan het einde liever alleen ben. Om in vrijheid te kunnen gaan.’ En zo geschiedde het.
 

Ik had even daarvoor nog een tijdje naast hem op zijn sterfbed gelegen. Ik was dol op mijn vader. En dat ben ik nog steeds. Hij had daarna nog even tegen mijn moeder en mijn broer aan gelegen. Toen ben ik in een andere kamer gaan slapen. Mijn vader had zich omgedraaid. Nog geen halfuur later was hij overleden. We hebben jarenlang de tijd gehad om intensief afscheid van elkaar te nemen. Wat een geschenk om vooraf met elkaar te kunnen rouwen. Zijn vertrek was dan ook helemaal oké. Het voelde zelfs als een enorme opluchting om mijn vader niet langer fysiek te zien lijden.

In de ochtend belde een dierbare vriend. Heldervoelend als altijd, liet hij me weten hoe hij op afstand had gevoeld hoe mijn vader de aarde had verlaten. ‘Ik kon het niet nalaten om je even te bellen. Wellicht een beetje gek om je al zo snel te bellen, maar ik zie je vader volop dansen. Hij is zo blij dat hij zich weer zo vrij kan bewegen. Zijn dood wordt aan de andere kant als een geboorte gevierd. Je vader is met zoveel liefde verwelkomd. Er worden volop taartjes gegeten. Ik moest dit beeld echt even met je delen. Je vindt het toch niet erg dat ik het zo open aan je vertel?!’ Een dag daarna wandelden mijn broer en ik binnen bij de lokale bloemist van mijn moeder. We vertelden over het overlijden van mijn vader en vroegen hem of hij de bloemen voor de uitvaart wilde verzorgen. ‘Loop even mee naar achteren’, sprak de bloemist. ‘Het gaat goed met je vader. Ik zie hem lopen, hij is zo blij weer te kunnen lopen. Hij heeft direct de weg naar het licht gevonden. Het is zo mooi waar je vader is. Zo boven, zo beneden, daar verlang jij toch ook naar, Ivo?!’

 

Een dag voor de begrafenis werd ik voor een Amerikaans radiostation telefonisch geïnterviewd over Spirit in Finance. Ik vertelde over het vertrek van mijn vader. De interviewster bleek ook heldervoelend te zijn en volslagen onverwacht was het zo driemaal is scheepsrecht. Ze vertelde me hoe ze mijn vader blijmoedig de polka zag dansen. ‘Er wordt volop feestgevierd daarboven. Je voorvaderen zijn zo blij je vader terug te zien, en omgekeerd ook. Het is daar een blije bedoeling. Let maar goed op, als je morgen afscheid neemt van je vader, staat hij links achter in de zaal te dansen.’


De publicatie van Spirit in Finance in november 2009 was het begin van behoorlijke turbulentie in mijn leven. Ik miste het oervertrouwen van mijn vader. Hij was geen heilige. Wel kon hij oprecht vertrouwen op het leven. In plaats van zijn kanker te haten, zoals het wel begonnen was, zegende hij zijn kankercellen. Hij ging ze liefhebben. Iets wat mij nog niet was gelukt met de problemen in mijn leven. Integendeel. Ik heb zelfs een tijdje serieus overwogen ertussenuit te stappen. Een financiële crisis in mijn leven, deurwaarders en bankiers, torenhoge schulden, schaamte, angst en frustratie waren slechts enkele elementen die bijdroegen aan de ontwikkeling van suïcidale gevoelens in mezelf.


Spirit in Finance was nog maar net verschenen, of ik liep met mijn ziel onder de arm. ‘Pas maar op wat je wenst’, hoorde ik mijn denkende geest vertellen. ‘Je hebt er zelf om gevraagd. Of geloof je niet in je eigen mooie woorden? Was je boek gewoon te naïef? Wees maar eerlijk!’ Ooit had mijn vrouw tijdens een conferentie opgemerkt dat elke spreker vooral zelf verlangde naar de praktische vervulling van de boodschap die hij deelde met de mensen in de zaal. Zo lijkt het ook met mij te zijn gegaan. Ik ben gaan schrijven over geld, liefde en vergeving. Ik ben gaan schrijven over vernieuwing van de economie richting welzijn en geluk, over een samenleving van liefde. De inkt was nog niet droog of ik wilde de waarheid van mijn eigen boek ervaren. Onvoorwaardelijke liefde, niet oordelen, wakker worden als degene die je in essentie bent. Het klinkt allemaal geweldig. Er zijn weinig boeken over deze thema’s die ik niet heb gelezen. Maar nu de praktijk. Nu het daadwerkelijke doen. Dat is andere koek.
 

De eerste druk van Spirit in Finance was met 2.500 exemplaren bijna uitverkocht. De vraag om vertaling van het boek in het Engels bleef maar aankloppen.Ik ben opnieuw gaan schrijven.  Voor je ligt het resultaat. Louter leven – Als de liefde spreekt door mens en economie."

 

----
 

Bovenstaand fragement komt uit de de inleiding van Louter Leven dat inmiddels volledig is uitverkocht. Deze week is er weliswaar een EBOOK versie verschenen van de Engelse vertaling die hier verkrijgbaar is. Rondom dit boek heb ik onder de naam LOVE MADE VISIBLE een website ontwikkeld met inmiddels 750+ voorbeelden van mensen, bedrijven en organisaties die ieder op geheel eigen manier bouwen aan een nieuwe economie van welzijn en economie. Van 23 tot en met 27 mei organiseren Willem en Vreeswijk in dit verband ook een learning journey naar IJsland om een serie movers & shakers in de IJslandse vernieuwingsbeweging te ontmoeten. In IJsland wordt de wereldproblematiek van geld en economie verkleind tot op het niveau van een dorp met ruim 300.000 inwoners. Scherper dan ooit wordt zichtbaar wat werkt, en wat niet. Mooier dan ooit leer je de kracht van menswaardigheid zien, en tegelijkertijd de schaduw van Wall Street denken. Het effect van de dag waarop alle vrouwen hun werk stopten, werkt tot op de dag van vandaag ook nog door in het bewustzijn van het land. Ook het gegeven dat mannelijkheid en vrouwelijkheid vooral binnen onszelf in balans kan worden gebracht. De natuur is onvoorstelbaar puur, krachtig en aarde. En ... Willem Vreeswijk en ik zijn zo dankbaar dat we zoveel sleutelpersonen bereid hebben gevonden hun verhaal te delen, in dialoog te gaan. Mensen die vooraan stonden in de beweging die tot op de dag van vandaag nog steeds voort gaat. Een beweging die werkt aan de creatie van nieuwe waarden in de samenleving zoals waarachtige #samenwerking #democratie #menswaardigheid 
#transparantie #autonomie#diversiteit#natuur#lokaal
#ondernemersschap en #nonhiërarchie

Ivo Valkenburg - "Steeds meer mensen stellen hun werk en leven in dienst van mens, natuur en samenleving. Samen vormen ze een klein stroompje van menselijke creatiekracht dat wereldwijd steeds meer uitgroeit tot een stevige rivier van vernieuwing en radicale herziening van bestaande structuren. In hun werk kunnen we wellicht een flits opvangen van de diepe realisatie die Kahlil Gibran deelt met de wereld; die tragische schoonheid en rechtvaardigheid van het leven en de goddelijke verzekering dat wij de eeuwigheid bezitten." Bron: Niet gezwicht voor de wereld - Transitie in de voetsporen van Kahlil Gibran (het boek is verkrijgbaar via de New Financial Bookshop of via de lokale boekhandel).

 

Delen

Reacties

Door Erna Knipscheer van Anewlearning B.V. op 03-02-2018 om 13:13
Beste Ivo, wat goed dat je hiervoor uit durft te komen en jouw verhaal in alle kwetsbaarheid hebt opgeschreven. Daarmee kan jouw pijn helen. Wat mij bijzonder raakt is dat als je geen geld hebt, er iets in ons blijkbaar zegt dat je waardeloos bent en onszelf waardeloos laat voelen. Andersom geldt dat helaas ook. Jij en ik, en met ons nog een aantal andere mensen, hebben de zieletaak gekozen om de dualiteit tussen spirit en finance te gaan doorbreken. Wij prediken geen leer. We ervaren de geldpijn in alle hevigheid zelf en verschuilen ons dan niet voor anderen. En wat nog belangrijker is, we zijn in staat om dit te helen voor de gehele mensheid. Mijn financiële privépositie op dit moment is bagger. Sinds juni 2017 leef ik van een Bbz-uitkering. Voor wie niet weet wat dit is: een sociale bijstandsuitkering voor zelfstandig ondernemers van ± €1.200 per maand. Mijn spaargeld is op, mijn pensioentje afgekocht en mijn nieuwe VW Up waar ik zo blij mee was, ruil ik binnenkort in voor de oude Citroën C1 van mijn dochter. Als klap op de vuurpijl ga ik deze oude auto financieel delen met mijn vriend die niets heeft met autorijden en alleen een motor heeft. En dat is gaaf! Mijn dochter is dolgelukkig want ze wilde graag een Upje en ik heb weer wat cijfers op mijn bankrekening. Geld is voor mij een illusie. Als een stel verliefde pubers genieten we van onze nieuwe rode aanwinst op wielen. Door mijn vriend laat ik me verwennen met een saunabezoek of etentje. Thuis ben ik een hecht team met mijn drie kinderen omdat we moeten samenwerken om deze periode te doorleven. En ik ben creatief als een gek bij het opzetten van mijn levensdroom Anewlearning. Voor minder dan €500 heb ik gemaakt wat er nu staat. Puur door niet te geloven dat ik arm ben, me te gedragen als een rijk getalenteerd mens en anderen te inspireren. Zonder geldgebrek was dit moois allemaal niet gebeurd. Dan was ik ook lekker de comfortabel weg gegaan. Alsof het zo moet zijn heb ik afgelopen week een Bol.com-bon van €20 gewonnen. Ik denk dat ik al weet waar ik die aan ga besteden

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
  • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
  • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
  • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
  • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
  • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
  • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
  • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
  • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
  • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.