Toon Berendsen

VVP

   

Het bruist van betekenis in de financiële sector

Het kan écht anders. Voorbeelden daarvan te over op de Positive Finance Day van 9 november in Den Haag, een initiatief van de stichting New Financial Forum en Dazure. Voorbeelden die mens, maatschappij en milieu centraal stellen in plaats van snelle winsten op de korte termijn.

 

Een jaar geleden organiseerden Dazure en het New Financial Forum de bijeenkomst 'Gewoon doen!'. Dit onder het motto: niet langer praten over vernieuwing maar gewoon doen. De Positive Finance Day is daar een geslaagd vervolg op met ook weer tal van voorbeelden van good finance en van hartverwarmende initiatieven uit andere hoeken waar de financiële sector zich door kan laten inspireren.

 

De middag, met als gastheer Aegon in Den Haag en als dagvoorzitters Indra Frishert (commercieel directeur Dazure) en acteur-coach Loek Peters, werd afgetrapt door Kees Klomp. Aan de hand van acht kenmerken gaf Klomp voorbeelden van bedrijven en organisaties die floreren in de betekeniseconomie. Deze economie maakt snel school. Klomp: "Bedrijven die over drie jaar nog steeds slaven in hun koffie hebben, gaan we dan openlijk bestempelen als asociaal." Maar het gaat om beduidend meer dan de juiste koffie schenken. Klomp: "Willen we werkelijk de transitie maken naar de betekeniseconomie, dan moeten de conventionele bedrijven hun doen en laten veranderen."

 

Momenteel zijn het toch nog vooral nieuwe organisaties die bij het verbeteren van de wereld werkelijk het verschil maken. Klomp noemde onder meer Kipster, De Vegetarische Slager, Fairphone, Prescious Plastic, de Verbinding (constructie bedrijf waar alleen dove mensen werken), Peerby, Kind Snacks (met de Kind Foundation), Oikocredit, Lease A Jeans van MUD Jeans, Chipotle en De Verspillingsfabriek (het zijn dus zeker niet alleen maar buitenlandse initiatieven die succesvol zijn, Nederland blaast een aardig deuntje mee bij de vernieuwing).

 

Een Nederlandse sociale onderneming is ook Van Hulley. De deelnemers was gevraagd een oud overhemd of een oude blouse mee te nemen, want Van Hulley maakt daar boxershorts van. Oprichtster Jolijn Creutzberg richtte Van Hulley in 2012 op als bedrijf voor vrouwen met weinig opleiding of weinig werkervaring. Doel was eigenlijk een traditionele onderneming te beginnen, maar vertelde Creutzberg: "De vrouwen hadden veel meer potentie dan alleen het maken van boxershorts." Vandaar dat Van Hulley nu een werkervaringsbedrijf is, waar vrouwen een jaar werken en dan doorstromen. Momenteel is Creutzberg de onderneming aan het opschalen, want ze wil ook mensen gaan opleiden en op voorraad gaan werken. Een enthousiaste sociale onderneemster met absoluut een positief verhaal.

 

Voorbeelden van good finance

 

Amba Zeggen, bij financials wellicht nog bekend als Actuaris van het Jaar en als toezichthouder, gaf prachtige voorbeelden van good finance. Terwijl de banken in IJsland zichzelf zo vol schulden laadden dat het wel mis móest gaan, hielden de vrouwen die vermogensbeheerder Audur Capital oprichtten het hoofd koel. Door vast te houden aan principes van good finance als denken op de lange termijn, geen zaken doen die je niet snapt, transparantie, onafhankelijkheid en niet alleen oog hebben voor cijfers maar ook het emotionele kapitaal waarin je belegt, rolde Audur goed door de crisis. In de wintereditie 2017 van het New Financial Magazine komt een exclusief interview te staan met een van de twee oprichters van deze bank. Het New Financial Forum bereidt in samenwerking met Ivo Valkenburg een studiereis naar IJsland voor.

 

Zeggen noemde verder Handelsbanken als een goed voorbeeld van een onderneming waarbij de klant op de eerste plaats komt en vertelde over Brad Katsuyama, die de Investors Exchange IEX met snelheidsdrempel oprichtte, nadat hij ontdekte hoe flash traders de gewone beleggers te snel af zijn en daar hun voordeel mee doen. Zelfs al gaat het maar om milliseconden of nog minder.

 

Lush, bekend van de zeep, betaalt gewoon belasting. Omdat dit bedrijf vindt dat ze onderdeel is van de samenleving en haar bijdrage wil leveren. Zeggen: "Net zijn de Paradise Papers gepubliceerd, met daarin bedrijven die zo min mogelijk of geen belasting proberen te betalen. Maar er is geen aandacht voor bedrijven die zeggen: ik betaal gewoon mijn fair share."

 

Blockchain voor het sociale doel

 

Tey El-Rjula kwam naar Nederland nadat Irak Koeweit was binnengevallen. In die oorlog is zijn geboortecertificaat verloren gegaan. Volgens El-Rjula zijn er heel veel kinderen in de wereld die geen geboortecertificaat meer hebben en die daardoor kwetsbaar zijn. Hoe dan ook is het onhandig als er op je papieren 'Onbekend' staat bij geboorteplaats. El-Rjula vertelde dat hij heel wat vliegtuigen mist omdat hij uit de rij wordt gepikt voor verdere ondervraging.

 

Het is El-Rjula's missie om met behulp van blockchaintechnologie een einde te maken aan de misstanden van ontbrekende geboorte- en andere certificaten. Maar liefst 230 miljoen kinderen onder de vijf jaar beschikken niet over identiteitspapieren.

 

De kracht van blockchain is volgens El-Rjula dat eenmaal ingevoerde gegevens niet meer kunnen worden veranderd, dat blockchain geen grenzen kent, open is, neutraal en decentraal. De kunst is wel om bij de invoer van gegevens te zorgen voor goede authenticatie. Dat is dan ook onderdeel van de oplossing, die Tykn in de loop van volgend jaar hoopt te lanceren.

 

Top-percussionist Martin Verdonk gaf een workshop om te ervaren dat samenwerken tot magie kan leiden. Verdonk zette een aantal deelnemers aan het werk op trommels, tamboerijnen en andere percussie-instrumenten. De overige deelnemers moesten ritmisch bewegen en klappen. En inderdaad: al snel ontstond er iets magisch.

 

Gaan voor genoeg

 

Op het marktplein lieten tal van financieel deelnemers zien hoe zij met hun bedrijf van toegevoegde waarde zijn voor medewerkers, klanten en samenleving. Be good and show it in de praktijk. Met onder meer de presentatie van het Jongerenperspectieffonds door Aygul Keskin, Madelyn Horsting met het Aegon-initiatief 'Van schulden naar kansen' en met Marijke Troost van de ASR Foundation, die samen met collega’s liet zien wat de slogan ‘helpen door te doen’ in de praktijk betekent. Heel veel vrijwilligers binnen a.s.r. helpen gezinnen in financiële nood om hun leven weer op orde te krijgen, geven les op scholen of helpen kinderen met een taalachterstand.

 

Verder was er de mogelijkheid om je overhemd te laten omkatten tot een boxershort in het rijdende naaiatelier van Van Hulley en de presentatie van de Voedselbank-app voor financieel ongeletterden, een concept ontwikkeld tijdens een Yellowtail hackathon en ontstaan tijdens een van de denktanksessies van het New Financial Forum: hoe kan de financiële sector daadwerkelijk meer bruggen slaan tussen sector en samenleving. Deze app is in eerste instantie bijvoorbeeld te gebruiken voor voedselbankleden en zorgt er o.a. voor dat ze in contact kunnen komen met een buddy (bijvoorbeeld een financieel adviseur). Ruan de Haas tenslotte vertelde meer over MLF junior, financieel onderwijs aan kinderen uit groep 8, gegeven door vrijwilligers.

 

Op het marktplein presenteerden zich tevens alle genomineerden voor de Positive Finance Awards, gewonnen door Natasja Naron (in de categorie Personen), Kandoo.nl (in de categorie Potentie) en Lendahand (in de categorie Betekenisvol, waarin a.s.r. een eervolle vermelding kreeg vanwege haar op duurzaamheid gerichte beleggingsbeleid).

De jury vatte het goed samen in haar beoordeling van Natasja Naron, die een financieel adviesbureau (Gabriël Financiële Bescherming) runt onder het motto 'Gaan voor genoeg'. "Waarom zouden banken en verzekeraars megawinsten moeten maken met ons geld? Waarom worden de enorme overschotten niet gedeeld met anderen?"

 

Dat is de spijker op zijn kop. Kees Klomp zei: "Ergens zijn we de economie gaan behandelen als op zichzelf staand. Maar de economie is onderdeel van de samenleving en de samenleving is onderdeel van het systeem aarde. Alle verschikkingen waar we nu mee te maken hebben, zijn door de mens gemaakt."

 

De Positive Finance Day is mede mogelijk gemaakt door Aegon, ASR, ING en Maakdeanderbeter.nl.

Toon Berendsen - Consument moet nieuwe financiële wereld beleven

 

Delen

Reacties

Door Erna Knipscheer van Anewlearning B.V. ✄ Stichting Lifedesign4u op 09-11-2017 om 23:28
Mooi verslag van een mooie dag!

Erna Knipscheer

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.