Jelle Bartels

Co-Worker en regisseur

Next Step Factory

       

Hoe veel kunnen (willen) we delen?

 

Het delen van kennis en informatie is niet altijd even makkelijk. Zeker als het gaat om het delen van valkuilen waar je zelf last van hebt (gehad). Samen met Thom Boot, Femke de Jong en Jan Selen mocht ik de afgelopen Inspiratiedag voor ambassadeurs faciliteren. Het doel van deze middag was om mogelijkheden te onderzoeken om elkaar te behoeden voor de vijf meest voorkomende valkuilen bij het ondernemen (binnen of buiten een organisatie).

 

De valkuilen die we wilden bespreken waren:

1. wachten tot het de juiste tijd is (die is het nooit... of altijd)

2. wachten tot je alles weet (je weet nooit genoeg, of het is altijd genoeg)

3. het ligt aan het geld (er is geen geld, of meer dan genoeg)

4. niet leren van fouten (accepteren van fouten is altijd lastig)

5. het niet nemen van verantwoordelijkheid (het is niet mijn schuld, het is de schuld van anderen)

 

Na een opwarmer met als les: durf eerder te testen en houdt daarbij altijd je doel in het oog gingen ruim 50 mensen onder leiding van 8 tafelheren en dames 2x het dialoog aan over een van de valkuilen. Het is daarbij interessant om te zien hoeveel mensen toch eerlijk durven te zijn over de valkuilen die ze zelf hebben gehad en vooral ook... hoe ze die hebben overwonnen. Door persoonlijke verhalen te delen, leer je snel welke mogelijkheden jij kan gebruiken als je zelf de valkuil (weer) tegenkomt.

 

Uiteindelijk blijkt de tijd toch altijd weer tekort. Meerdere mensen hadden nog graag een extra verdieping gehad om de mogelijkheden die nu geopperd waren. In veel van de gevallen was de centrale boodschap: volgt je overtuiging en gewoon doen. De praktijk laat vaak zien dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Daarom zou het mooi zijn om deze (en meerdere antwoorden) eens uit te diepen: hoe zorg jij nu dat je echt gaat doen (ook als het spannend wordt), wat is jouw overtuiging waar je zoveel daadkracht van krijgt dat je alle 5 valkuilen kunt beslechten?

 

En mooier nog... welke valkuil herken jij? En hoe heb je die overwonnen? 

 

Ik ben benieuwd naar jullie berichten en zie jullie graag allemaal bij de volgende inspiratiedag. Het belooft een speciale te worden!

Jelle Bartels - Haal eruit wat erin zit! Grensverleggend ondernemen begint bij waarderen wat er al is. Vertrouwen op wat je doet, wat je kunt, wat je weet en dat ook waarmaken. Open, duidelijk en transparant. Organisaties in de financiële sector gaan een geweldige toekomst tegemoet als ze het vertrouwen terugwinnen. En dat vertrouwen start in organisaties zelf. Tussen collega's onderling, met klanten én met leveranciers. Niet eenmalig, maar continue. Elke dag weer werken aan de basis, aan het vertrouwen.

 

Delen

Reacties

Door Pieter van Stratum van Financiële Dienstverleners Brabant op 10-04-2015 om 07:54
"wachten tot het de juiste tijd is"

Nadenken of, hoe en wanneer ik de stap ga zetten naar de invulling van de tijd na mijn loondienstverband. In ieder geval niet wachten tot het laatste moment. Zelf gekozen om een periode mee te werken aan micro-verzekeringen. Mijn rol als specialist inkomensverzekeringen was veilig. De reorganisatie was geen persoonlijk probleem. Toch in veertien dagen het besluit genomen. Samen met mijn vrouw naar Jakarta. Bij terugkomst was mijn zekere rol als specialist weg en startte een projectrol. Dat was een lastige. Oude zekerheden loslaten voelde erg onrustig. Door het project te omarmen en er voor te gaan kreeg ik ruimte om vervolgstappen te zetten gericht op mijn nieuwe periode. Terugkijkend is het heerlijk om die stappen doorlopen te hebben. Wachten was geen optie. Als mogelijkheden voorbij komen die passen bij je toekomst (Doel) moet je DOEN. Soms spanning maar uiteindelijk geeft het energie.

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.