Robert van den Broek

Directeur

Financieel Zeker

   

Meer dan een ‘zak met geld’

Een hypotheek is feitelijk niks meer dan een ‘zak met geld’ die je nodig hebt om een huis te kunnen kopen. Maar als je verder kijkt dan deze financiële waarde, kun je als hypotheekadviseur een belangrijke bijdrage leveren aan de brede welvaart van een klant. En daarmee echt duurzaam adviseren.

 

Inzicht

We hebben een prachtig en succesvol bedrijf, maar hoe duurzaam is dat eigenlijk? Die vraag stelde ik mezelf in 2019. In alle eerlijkheid, bij de duurzaamheid van ons bedrijf dacht ik toen vooral aan de financiële duurzaamheid. Ik wilde groeien als bedrijf en als ondernemer. Ik zocht naar manieren om ons te kunnen onderscheiden in de markt. In dezelfde periode werd er binnen onze branche steeds vaker over duurzaamheid gesproken, zoals het verzekeren van klimaatrisico’s en het financieren van de verduurzaming van de woning. Ook wij als organisatie met een sterke focus op hypotheekadvies gingen ons verdiepen in duurzaamheid. Nader onderzoek, mede met behulp van de HAN University, heeft ons geleerd dat een goed hypotheekadvies niet alleen maar financieel is. En we kwamen tot de ontdekking dat duurzaamheid niet alleen maar gaat over klimaatverandering, energie of zonnepanelen. Duurzaamheid gaat ook over financiële gezondheid, veiligheid, inclusiviteit en zekerheid. Het gaat om brede welvaart. Met dat inzicht zijn we aan de slag gegaan. De visie en missie van ons bedrijf is aangepast door deze nieuwe inzichten. We willen nu een bedrijf zijn dat niet alleen financiële waarde creëert, maar ook sociale en ecologische waarde. Onze producten en diensten moeten goed zijn voor mens en milieu. Maar nog steeds streven we naar een rendabel businessmodel. 

 

Meervoudige waarde van hypotheekadvies

De hypotheek is een middel en geen doel op zich. Geen van onze klanten wil graag een hypotheek, ze willen een fijn huis om in te leven. De essentie van het lenen van een ‘zak met geld’ is dat die na bijvoorbeeld dertig jaar weer is terugbetaald. Maar in die jaren kan er veel gebeuren. Leuke dingen zoals gezinsuitbreiding, pensionering of een promotie. Maar ook vervelende ontwikkelingen als een overlijden, werkloosheid of ziekte. Dat zijn belangrijke sociale waarden waar je in het hypotheekadvies rekening mee dient te houden. Daarom moet een hypotheek mee kunnen veranderen met de situatie van de klant gedurende die dertig jaar. Het verduurzamen van de woning wordt daarnaast steeds belangrijker. Of dat direct bij aankoop al kan of later, de hypotheekadviseur behoort in onze ogen altijd met de klant dit onderwerp te bespreken. Om de klant er actief over te laten nadenken, maar ook om daar in de hypotheekberekening rekening mee te houden. Dat vraagt om een hypotheekadviseur die verder kijkt dan alleen de hypotheek en de goedkoopste maandlasten. En het vraagt om een hypotheekadviseur die een duurzame relatie met zijn klant wil aangaan. Op die manier kun je met hypotheekadvies meervoudige waarde creëren.

Een hypotheekadvies begint bij de financiële waarde, de ‘zak met geld’, die passend moet zijn. Vervolgens bespreek je in het adviesgesprek de mogelijkheden en wensen tot verduurzaming van de woning. En tot slot zorg je dat de hypotheek berekend is op de veranderende sociale omstandigheden van de klant.

 

Impact is enorm

Met duurzaam hypotheekadvies kan de branche een enorme impact maken op de samenleving. Door meervoudige waarde te creëren bij het hypotheekadvies en door een duurzame relatie te bewerkstelligen met de klant. Als Financieel Zeker willen we nog steeds groeien. Maar daarbij zetten we nu wel in op groei door de realisatie van brede welvaart bij onze klanten. Daarbij zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met onze partners in de keten. Want duurzaam hypotheekadvies is wat ons betreft de norm in de markt de komende jaren. Daarin willen we niet uniek zijn.

Robert van den Broek - Financieel Zeker is de formule naam voor de diensten en services die geboden wordt aan zelfstandig ondernemers in de financiële dienstverlening. Financieel Zeker maakt het voor (startende) ondernemers makkelijker om te ondernemen. Met behulp van de zogenaamde 'plug-in' formule profiteert de zelfstandig financieel adviseur van alle voordelen van samenwerking en schaalvoordelen alsmede de centrale compliance en ontzorging op gebied van wet- en regelgeving vanuit Wft en AFM. Als zelfstandig ondernemer behoud je volledig je eigen identiteit en benut je je lokale bekendheid. Financieel Zeker biedt naast uiteenlopende tools voor een efficiënte bedrijfsvoering een ruim assortiment van producten van vrijwel alle gerenommeerde aanbieders. Niet alleen voor hypotheken, maar juist ook op gebied van schadeverzekeringen, vermogen, inkomen en consumptief krediet.

 

Delen

Reacties

Nog geen reacties...

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.