Sustainable financieel advies
Ondernemend Nederland staat voor een belangrijke opgave om sustainable (duurzaam) te worden en te blijven. Door niet alleen financiële waarde te creëren voor klanten, maar ook sociale en ecologische waarde. Sustainability ligt in het verlengde van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Financieel (waaronder ook fiscaal) adviseurs kunnen een belangrijke rol spelen in het aanjagen van sustainability bij MKB-ers. Maar dan zal de adviessector daartoe wel zelf het initiatief moeten nemen.
De initiatieven tot nu toe (zoals de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen) gaan hoofdzakelijk over duurzaamheid in relatie tot vergroening, de ecologische waardecreatie. Maar sustainability gaat juist over het creëren van meervoudige waarde. Er ontstaan nieuwe businessmodellen waarin niet alleen gestuurd wordt op economische waarde, maar ook op sociale en ecologische waarden.
Financieel adviseurs kunnen met fiscale en financiële instrumenten (financieringen, pensioenregelingen, risicomanagement, subsidies, fiscale regelingen etc..) onder meer zorgen voor financieel gezonde werknemers, voor investeringen in vergroening en voor beter verzekerbare risico’s. En de adviessector kan het beleid van banken en verzekeraars socialer en groener maken. Door alleen producten van banken en verzekeraars te adviseren die bijdragen aan het halen van de Sustainability doelen van de Verenigde Naties.
Het vraagt van adviseurs een andere mindset om de transitie naar sustainability vorm te geven. Financieel adviseurs hebben bestaansrecht als zij waarde toevoegen voor hun klanten. MKB-ers worden geconfronteerd met veel en impactvolle ontwikkelingen die grote implicaties hebben voor het bedrijf, de ondernemer zelf en zijn personeel. Denk aan de vraagstukken rond verduurzaming, digitalisering, arbeidsmarkt en innovatie. Dat vraagt om goede financiële begeleiding van een adviseur die het vertrouwen geniet van de ondernemer. En dat vraagt ook om nieuwe businessmodellen voor financieel advies die uitgaan van meervoudige waardecreatie.
In alle rapporten en publicaties over sustainability, circulaire economie en duurzaamheid komt de rol van de financieel adviseur niet aan bod. Financieel adviseurs worden (nog) niet als belangrijk deel van de oplossing gezien om de duurzaamheidstransitie te volbrengen. Terwijl er duizenden MKB-adviseurs beschikbaar zijn om die rol in te vullen. De adviessector zal zelf de vinger moeten opsteken en het initiatief nemen om de rol te claimen als veranderagent van de verduurzaming. Daartoe is meer kennis en onderzoek nodig over hoe die rol er uit moet zien, hoe financieel adviseurs meervoudige waarde kunnen creëren en met welk sustainable business model dat kan gebeuren. Het is aan de sector om die uitdaging op te pakken. En dat is bedrijfseconomisch ook hard nodig om relevant te blijven.
Een sustainable financieel of fiscaal adviseur jaagt de duurzaamheidstransitie binnen het MKB aan door advies en dienstverlening over de financiële en fiscale mogelijkheden tot verduurzaming. Dat doet de adviseur met een duurzaam businessmodel waarmee meervoudige waarde wordt gecreëerd. Het is maatschappelijk relevant als de adviessector meer sustainable wordt. Dat moet uit de sector zelf komen, maar ook de politiek, toezichthouders en beleidsmakers zullen ze daartoe meer moeten stimuleren en faciliteren.
Door dr. Fred de Jong, Associate Lector Sustainable Finance & Tax aan de HAN University of Applied Sciences
Fred de Jong -