Jeroen Oversteegen

Directeur Nationale Hypotheekbond & Holland Financial Business Group

De Nationale Hypotheekbond

       

Maak een spaarpotje van de rentetoeslag

Investeringen in een beter energielabel zouden we eigenlijk juist met lágere rente moeten stimuleren. Want verduurzaming mag wat mij betreft niet leiden tot een tweedeling in de maatschappij. En dat is wat er nu wel gebeurt, tussen zij die verduurzaming kunnen betalen en dus minder rente betalen, en zij die het niet kunnen betalen en dus meer moeten betalen. In het algemeen betreft het ook nog eens de A++ woningen die alleen voor welgestelden zijn weggelegd. Als je met je modaal inkomen al een woning kunt kopen, áls, dan is het doorgaans een woning in het G-segment waar ook nog eens heel veel in moet worden geïnvesteerd om deze op een acceptabel energielabel te krijgen. Dat geld kan vaak niet geleend worden of je betaalt een veel hogere rente.

 

Dan is er ook nog het probleem van redlining, een vorm van discriminatie. Woningen met een beter energielabel zijn meer waard dan woningen met een lager label. En ook nog eens goedkoper te financieren, terwijl daarnaast je energiekosten ook navenant lager zijn. Dus dubbel voordeel als je geld hebt, dubbel nadeel als je dat niet hebt. Waar eerder werd gedifferentieerd op postcode, kunnen geldverstrekkers dat nu doen op energielabel. Verrassend genoeg komt dat aardig overeen met discriminatie, sorry ‘segmentatie’, op basis van postcodes. Ik zeg niet dat het nu al gebeurt, maar ik zie zeker een tendens in die richting. Die paradox deugt niet en daar moeten we wat aan doen. Ik heb daar wel ideeën over.\

 

Daarnaast speelt nog een tweede ding. Stel dat je een woning wilt verbeteren van een D- naar een B-label, dan ben je rond de 40.000 euro kwijt. Terwijl van een B- naar A-label slechts een kleine stap is, en dus makkelijk en tegen lage rente te financieren. Krijg je 40.000 euro gefinancierd op een klein huisje van 250.000 euro? Op een huis van vijf ton lukt dat wel. En dan heb ik nog niet over alle mensen – mogelijk op leeftijd – die in een appartement wonen en met een VVE te maken hebben.

 

Vooropgesteld, natuurlijk moet we werken aan energiebesparing en een beter milieu. Maar dat mag niet leiden tot een armoedeval en tweedeling tussen bevolkingsgroepen.

 

Waarom segmenteren? Ik vraag mij af waarom het risico bij A-label woningen nu zoveel lager is dan bij D-labelwoningen? Wat is er anders in de betalingsmoraal? Die mensen willen ook in hun huis blijven wonen! En segmentatie op basis van postcode mag toch ook niet?

 

Ik wil daarom de geldverstrekkers oproepen eens anders te kijken naar de ‘groene hypotheken’, om ruimere budgetten te openen voor duurzaamheidsinvesteringen voor deze laag label-woningen. Houd deze woningen toegankelijk voor mensen met minder leencapaciteit en bied ze de ruimte om deze woningen te verbeteren. Straf ze daar niet voor, maar beloon ze juist!

 

Hoe? Mijn idee is dat de klant voor een huis met een slechter label dan weliswaar iets meer rente betaalt, maar dat de geldverstrekker deze toeslag reserveert voor de klant, zodat deze kan investeren in duurzaamheid. De reservering komt vrij als de klant de investering ook daadwerkelijk doet.

 

Stel, de klant betaalt voor zijn huis met een lager energielabel een toeslag van 0,2 procent meer en dat is bij elkaar 500 euro per jaar. Na vier jaar is er dan een reservering van 2.000 euro en kan de klant bijvoorbeeld zonnepanelen kopen of isoleren. Zo kan hij tot een beter label komen en dus van zijn hogere rente af. Zo stimuleer je consumenten om te investeren en voorkom je tweedeling in de maatschappij.

 

Om het verduurzamen van woningen te bevorderen heeft Hypotheekbond samen met een aantal partijen www.duurzaamheidsprofiel.nl gelanceerd. Deze tool is gratis te gebruiken door consumenten, geldverstrekkers en hypotheekadviseurs. Op naar een schonere toekomst. 

Jeroen Oversteegen - Elke dag, met veel plezier, bezig met het verbeteren van onze dienstverlening. Met 56 collegae ontwikkelen we nieuwe toepassingen die direct inzetbaar zijn in de financiële adviespraktijk.

 

Delen

Reacties

Nog geen reacties...

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
  • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
  • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
  • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
  • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
  • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
  • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
  • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
  • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
  • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.