Willem Vreeswijk

Hoofdredacteur VVP/New Financial Forum

New Financial Forum

     

Alternative Finance Festival groot succes

Precies tien jaar na het omvallen van Lehman Brothers vond afgelopen weekeinde het Alternative Finance Festival plaats, een initiatief van ONE dat wordt ondersteund door De Grote Transitei, SOMO, TNI, Milieudefensie, Sustainable Finance Lab, Rethinking Economics NL, Good Finance, JMA, Ons Geld en het New Financial Forum

 

Op het symposium waren er bijdragen van Saskia Sassen, Ewald Engelen en Paul Tang en acteur George van Houts. Verder veel prachtige voorbeelden hoe het anders kan. Onder meer van Heidi Leenaarts-Nijhof, oprichter United Economy. Zij ontwikkelde een circulair geldsysteem voor bedrijven, zonder rente, zonder speculatie.

 

In heel Nederland werden meer dan dertig (!) bijeenkomsten georganiseerd, onder meer door de stichting New Financial Forum die koos voor de wel heel bijzondere locatie Ambassade van de Vrije Geest in Amsterdam. Een groot aantal krachtige organisaties kreeg een podium:

 1. Het Broodfonds, een solidair vangnet voor ondernemers (Thom Boot)
 2. Care First, transitie van 'Money First naar Care First' (Louis Bohtlingk)
 3. Coco-Mat, een liefdevolle winkel in hartje Amsterdam (Gursel Iz)
 4. Het Veerhuis, eerste Vilage Trade Center ter wereld (Henry Mentink)
 5. Coöperatie Business Versnellers, ondernemersprogramma (Jelle Bartels)
 6. Merel van Boheemen, hoe mooi financieel advies kan zijn!
 7. Stichting LEF, MBO-lesprogramma over Leven en Financiën (Gijs Wintzen)
 8. Heartful Banking, mens- en maatschappijgericht bankieren (Owen de Vries)
 9. Idea Synergy, sociaal ondernemen naar IJslands idee (Matthijs Pontier)
 10. United Economy, netwerk voor de nieuwe economie (Anneke Wevers)
 11. Manifesto, accountancy voorbij de cijfers (Erik Friedeberg)
 12. Inspiratiehuis Arnhem, over de kracht van de achterkant van je cv (Maria  Mazarakis)

 

Tevens werd het vijfde boek ‘Geld in de bijrol’ van Ad Broere gelanceerd. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan ‘Verleider’ George van Houts. Het theaterstuk ‘Door de bank genomen’ (geïnspireerd op een eerder boek van Broere) was met 200.000 bezoekers een ongekend succes. Omdat bezoekers vaak lijkbleek wegtrokken zodra ze begrepen hoe het geldsysteem echt werkt, lanceerden de Verleiders het Burgerinitiatief Ons Geld. Het scheppen van geld is geen taak van commerciële banken, maar van de overheid, aldus het initiatief, dat 120.000 handtekeningen behaalde en dat leidde tot een historisch debat in de Tweede Kamer. Sterker nog, de regering gaf de WRR opdracht het thema ‘geldcreatie weer in publieke handen’ nader te onderzoeken. Het lijvige onderzoeksrapport wordt eerdaags verwacht.  

 

Dat meer bewustzijn over geldcreatie noodzakelijk is, maakte Van Houts op het Alternative Finance Festival duidelijk. De theatergroep werd verzocht ‘Door de bank genomen’ voor zo’n honderd beleidsbepalers te spelen in het DNB-gebouw. Na afloop bleek dat ook de DNB-medewerkers niet wisten hoe het geldsysteem daadwerkelijk werkt. DNB-president Klaas Knot kon na afloop niet anders dan beamen dat er geen onwaarheden werden verteld. Op de vraag “Waarom weet niemand dit dan?”, zou Knot hebben gezegd: “We moeten de mensen niet onnodig angst aanjagen.”

 

Alles begint bij bewustzijn. Hoe meer mensen weten hoe het huidige geldsysteem werkt, hoe meer mensen zullen opstaan om bruikbare alternatieven aan te dragen. Het Alternative Finance Festival heeft hiertoe een enorme bijdrage geleverd. Chapeau!

Willem Vreeswijk - Alleen als wij honderd procent verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er in ons leven gebeurt, kunnen we een bijdrage leveren aan een nieuwe financiële wereld.

 

Delen

Reacties

Nog geen reacties...

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.