Willem Vreeswijk

Hoofdredacteur VVP/New Financial Forum

New Financial Forum

   

Concrete bouwstenen voor een nieuwe economie (deel 3)

Tien jaar na de crisis lijken de IJslanders de wind weer in de rug te hebben. Maar hoe duurzaam is dit economisch wereldwonder eigenlijk, in hoeverre is het vertrouwen hersteld en welke innovaties dragen bij aan een nieuwe economie. De stichting New Financial Forum ging in samenwerking met Ivo Valkenburg op onderzoek uit en bezocht tijdens een Learning Journey eind mei de echte movers & shakers in IJsland. 

 

Een overzicht van alle ontmoetingen en geleerde lessen publiceren we in de zomereditie van het New Financial Magazine. Op de site doen we wekelijks verslag van één van de bijzondere ontmoetingen. Dit keer Smari McCarthy en Eiríkur Rafn Rafnsson van de Piratenpartij, onder andere nauw betrokken bij de publicaties van de Panama Papers in 2015.

 

Smari McCarthy en Eiríkur Rafn Rafnsson, leden van de Piratenpartij verzorgden een rondleiding in het IJslandse parlement. Ook McCarthy had niet veel op met de demonstraties. Net als Ragga en Katrin bouwt hij liever aan systemen die wel dienstbaar zijn aan de samenleving. Toen de demonstraties begonnen, was hij in Afghanistan om mee te helpen aan de bouw van een ziekenhuis. Hij zag de beelden uit IJsland op de Afghaanse televisie. “Het leek wel een oorlogsgebied.”

 

McCarthy, die een ict-achtergrond heeft, was in 2012 een van de initiatiefnemers van de Piratenpartij. “Er waren veel protestpartijen, maar die concentreerden zich vaak op één issue. Wij wilden een partij met een overkoepelende visie zijn. Wij zijn gestart als informatiebeweging en bekijken alle maatschappelijke issues, zoals educatie, het kiessysteem, de financiële sector, de zorgsector vanuit deze visie. In 2013 behaalden we 5 procent van de stemmen en dat betekende dat we drie van de 63 zetels kregen. Met drie mensen kun je uiteraard niet alle vraagstukken grondig behandelen. We wisten echter goed te scoren met een aantal belangrijke issues en onze populariteit steeg in die tijd zelfs naar 41 procent. Van andere onderwerpen wisten we echter weinig tot niets en dat zeiden we ook eerlijk. Dat werd ons overigens niet altijd in dank afgenomen. Bij de daarop volgende verkiezingen kregen we nog altijd 16 procent van de stemmen ofwel tien zetels in het parlement. We waren een grote partij geworden.”

 

De Piratenpartij was ook nauw betrokken bij de publicaties van de Panama Papers in 2015. Wereldwijd waren gedurende acht maanden ruim 400 mensen bezig om de Panama Papers toegankelijk te maken. “Ongelooflijk dat we dit met zijn allen zo lang geheim hebben kunnen houden. We wisten overigens wel dat het groot was, maar de volledige impact hebben we toen onderschat. Zo moest onder meer premier Sigmundur Gunnlaugsson aftreden. Hij zou via het offshore-bedrijf van zijn vrouw obligaties bezitten van de drie grootste banken van IJsland. Toen deze in 2008 omvielen, pleitte Gunnlaugsson voor het aflossen van de schuldeisers. Hier had hij echter een persoonlijk belang bij. Veel IJslanders verloren opnieuw het toch al zeer wankele vertrouwen in politici en in de financiële sector.

 

Bij de volgende verkiezingen in 2017 haalde de Piratenpartij zeven zetels. “We hebben veel misstanden aan de kaak gesteld. Een van de parlementsleden verdubbelde bijvoorbeeld met kilometerdeclaraties zijn inkomen. Het blijft uitermate vreemd dat veel politici van de traditionele partijen hun gedrag na de crisis niet of nauwelijks hebben aangepast. Nog altijd is de macht in IJsland in handen van een kleine elite die er baat bij heeft dat de oude machtsstructuren van voor de crisis blijven bestaan. Daarnaast zien we dat de besluitvorming nog altijd traag is en lopen we ver achter als het gaat om de implementatie van Europese richtlijnen, zoals Mifid.”

 

Toch zijn ook McCarthy en Rafnsson hoopvol. “De IJslanders zijn bewust geworden van het morele faillissement in de hogere kringen. Mensen zijn voorzichtiger geworden en zullen niet snel meer geloven in goedkoop geld. Wel zijn er heel veel innovaties in IJsland die hopelijk bijdragen aan een nieuwe democratie. Een nieuwe grondwet zou voor IJsland een enorme aanwinst zijn.”

Willem Vreeswijk - Alleen als wij honderd procent verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er in ons leven gebeurt, kunnen we een bijdrage leveren aan een nieuwe financiële wereld.

 

Delen

Reacties

Nog geen reacties...

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
 • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
 • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
 • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
 • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
 • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
 • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
 • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
 • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.