Jules Brader

de Goudse

Eérst aan jezelf denken!

Enerzijds… Soms lijken mensen wel vooral bezig met hun eigen natje, droogje of bankrekening. Alsof ze hoofdzakelijk worden gedreven door eigenbelang. Dat kan wel eens een onoverkomelijk obstakel zijn op onze weg naar een betere wereld.

 

Anderzijds… Is het echt zo noodlottig als mensen vooral eerst aan zichzelf denken? Je zou ook kunnen zeggen dat juist iemand die vanuit zichzelf redeneert wel tot de conclusie moet komen dat hij (ook) de belangen van anderen moet dienen. En dat juist zij die altijd de ander voorop stelt, beseft dat ze dat alleen kan doen als ze goed voor zichzelf zorgt.

 

De klassieke illustratie hiervan wordt dagelijks herhaald in passagiersvliegtuigen waar ook ter wereld bij de instructies voor vertrek: doe in geval van nood eerst zelf je zuurstofmasker op en dan pas bij je kind. De praktische uitwerking hiervan kom ik onder meer tegen bij een collega van mij, Albrecht Bouwman. Een kleine vijftien jaar geleden reed een dronken automobilist zijn vrouw Carola van haar fiets. Sindsdien heeft zij NAH: Niet Aangeboren Hersenletsel. Dat betekent dat plannen en organiseren haar veel moeilijker afgaan dan vroeger, dat haar concentratievermogen onvoorstelbaar is verslechterd en dat mensen en gebeurtenissen haar snel kunnen overprikkelen, met irritaties en verwarring tot gevolg. Het gezin van Albrecht raakte van dit alles behoorlijk uit evenwicht. Als vader probeerde hij te doen wat hij dacht dat nodig was, hield lange tijd alle ballen in de lucht en viel ten slotte uit met een burn-out en PTSS. Hij schreef over dit alles een aanbevelenswaardig boek En dan wordt alles anders… Niet Aangeboren Hersenletsel in het gezin  en op de bijbehorende website verwoordt hij onder meer zijn wanhoopskreet uit die tijd: ‘… waar kan ik hulp krijgen. Niet alleen voor mijn partner met NAH, maar juist ook voor mijn kinderen en mijzelf.’ Hier beseft iemand dat hij eerst zelf een zuurstofmasker nodig heeft. Zodat hij vervolgens zijn kinderen kan helpen. Zodat zij vervolgens gevieren hun vrouw en moeder kunnen helpen. In omgekeerde volgorde lukt het niet. Het goede doen voor jezelf en voor de ander vallen samen.

 

Het is dus niet zo dat de betere wereld er pas komt wanneer alle mensen in altruïstische heiligen zijn veranderd. Het is al heel wat wanneer we beseffen dat onze eigen belangen en die van een ander onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Dat we elkaars arbeid nodig hebben, elkaars vaardigheden en intelligentie, elkaars verzekeringspremie om met elkaar risico’s te dragen, elkaars liefde en luisterend oor, elkaars zorg, aandacht en lijf. Eigenbelang is een drijfveer die geweldig goed floreert in een systeem van afhankelijkheid.

 

Uiteenlopende perspectieven bij elkaar brengen, dat is wat Jules Brader graag doet. Het enerzijds én het anderzijds. Zowel in zijn werk als manager bij De Goudse verzekeringen, als in elke andere situatie waarin hij belandt. De kunst is wat hem betreft om niet alleen iemands mening aan te horen, maar juist ook de denkwereld áchter die mening te doorgronden. Pas dan kan er een echt gesprek en verbinding ontstaan. En vanaf dat punt is alles mogelijk.

Jules Brader - Uiteindelijk is het heel simpel: het gaat erom de juiste dingen te doen, die niet alleen jou maar vooral de klant verder helpen. Het is de kunst te blijven checken of je daarin slaagt, ook als het spannend of ingewikkeld wordt. Want wie goed doet, goed ontmoet. Dat geldt nog altijd!

 

Delen

Reacties

Door Roy van den van den Anker van Alpina Group op 04-03-2022 om 09:33
Eerst aan jezelf denken is verre van egoïstisch Jules. Alleen wanneer je zelf volledig tot je recht komt kun je je ook volledig inzetten voor een ander.
Egoïsme heeft te maken met het voor jezelf houden van middelen, talenten en zo meer. Grappig genoeg is dat exact wat er gebeurt wanneer mensen zich inhouden en verschuilen om niet egoïstisch gevonden te worden ;-)
Door Pieter van Stratum van Financiële Dienstverleners Brabant op 04-03-2022 om 09:42
Ha Jules, prachtig en inspirerend verwoord. Zo ken ik je. Groet Pieter

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
  • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
  • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
  • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
  • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
  • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
  • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
  • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
  • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
  • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.