Willem Vreeswijk

Hoofdredacteur VVP/New Financial Forum

New Financial Forum

     

VLPN-INSPIRATIEDAG: ER IS ALTIJD EEN OPLOSSING

"Er zijn altijd oplossingen en mogelijkheden. Alleen onze eigen gedachten en overtuigingen dat conventionele denkpatronen de waarheid zijn, weerhouden ons van een gezond en rijker leven. Dat was de boodschap van vier bijzondere sprekers op de landelijke inspiratiedag van de Vereniging van Life Planners Nederland (VLPN) op het duurzaam landgoed Morgenstern in Barchem. 


Op de inspiratiedag, die al gauw op social media als legendarisch werd betiteld, lieten zowel journalistiek vernieuwer Franka Rolvink Couzy, succesvol ondernemer Paul Efmorfides, specialist integrale gezondheid Nienke Stop als adviseur Jack Vos zien hoe zij met een andere manier van kijken en handelen een betekenisvolle bijdrage leveren aan een betere wereld.

 

Zo vertelde Franka Rolving Couzy waarom zij naast haar baan als journalist bij het Financieel Dagblad voor kinderen van tien jaar en ouder het boek De Geldfabriek scheef. Tot de kredietcrisis dacht ze dat armoede je overkomt. Maar de crisis maakte haar duidelijk dat banken producten op de markt brengen waar ze veel geld aan verdienen, maar die niet goed zijn voor klanten. “Toen het mis ging, belandden vele duizenden gezinnen op straat. Ik was vooral boos. Deze ellende was bewust ingestoken door de financiële wereld. Hier moest ik iets mee.”
Ze deed vier jaar over het schrijven van haar boek. Uitgeverijen wilden het niet uitgeven, omdat een boek over geld niet zou verkopen. Wel was er even concrete belangstelling van de bankenwereld om het boek massaal op Nederlandse scholen te verspreiden. Uiteindelijk ging dit niet door, omdat het boek over ‘schuld’ ging en banken vonden dat dit hoofdstuk nu wel was afgesloten. Het nieuwe credo van banken was immers 'sparen'. Dus gaf ze het boek via crowdfunding in eigen beheer uit. En dat is, mede dankzij de support van de VLPN, gelukt. Ze geeft sindsdien spreekbeurten op scholen en krijgt van heel veel kinderen enthousiaste reacties. “Kinderen vinden het boek heel interessant, praten er met elkaar over en geven het door. Zo komen ook leraren en ouders met het boek in aanraking. Doel is om arm én rijk te laten weten wat geld met je kan doen en dat gratis geld niet bestaat.”

 

Meer informatie: Franka Rolvink Couzy schreef voor de zomereditie 2016 van het New Financial Magazine het essay 'Waarom we steeds weer in dezelfde valkuil trappen'.

 

Andere inspirators op de VPLN-dag waren Paul Efmorfides (oprichter van het Griekse Coco-Mat), Nienke Stoop (specialist in integrale gezondheid) en adviseur Jack Vos. Efmorfides zei toe het boek 'De Geldfabriek' in het Grieks te laten vertalen. "Crisis is een Grieks woord met de oorspronkelijke betekenis 'het moment van de waarheid'. Het lijkt me goed dat dit boek ook door Griekse kinderen wordt gelezen." Een uitgebreid verslag van deze inspiratiedag in de decembereditie van VVP.

Willem Vreeswijk - Alleen als wij honderd procent verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er in ons leven gebeurt, kunnen we een bijdrage leveren aan een nieuwe financiële wereld.

 

Delen

Reacties

Nog geen reacties...

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
  • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
  • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
  • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
  • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
  • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
  • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
  • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
  • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
  • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.