Aris Neven

Partner Westerbeek, Neven & Kuijlaars

Westerbeek, Neven & Kuijlaars

       

Naar een duurzaam pensioenstelsel

Staat een betaalbare en houdbare oudedagsvoorziening op het spel? Het pensioen blijkt veel minder zeker dan verwacht en de solidariteit staat onder druk. "Verbeteringen zijn nodig, omdat door de economische crisis tekortkomingen zijn blootgelegd en het vertrouwen van mensen in hun pensioenvoorziening heeft verkleind", aldus staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Is er een probleem?

Vanaf 2008, het eerste jaar van de crisis, steeg het pensioenvermogen in Nederland met grofweg 65% en is nu toegenomen tot ongeveer 1.200 miljard euro. Per 1 januari 2015 worden de wijzigingen met betrekking tot het Witteveen kader ingevoerd. Het wetsvoorstel verbetering van het financieel toetsingskader (FTK) moet zorgen voor een betere borging van het opgebouwde pensioenvermogen voor alle deelnemers. Dat het opbouwen van buffers prioriteit heeft is begrijpelijk, maar dit leidt niet vanzelfsprekend tot vertrouwen. Mensen willen een waardevast pensioen.

 

Knelpunten

De afgelopen jaren staat de dekkingsgraad van diverse pensioenfondsen op een te laag peil en moest hier en daar zelfs gekort worden op de toezegging. Ondanks de forse groei van het vermogen van fondsen sluit ze kennelijk niet goed aan op de omvang van de verplichtingen. Een aantal oorzaken is hier debet aan.

 

Ten eerste is er de sterke toename van het aantal gepensioneerden. Vanwege de gestegen levensverwachting genieten gepensioneerden ook langer van hun pensioen. Het derde knelpunt en misschien wel het grootste is de huidige rente. De afgelopen jaren is die sterk gedaald waardoor de waarde van de toekomstige verplichtingen enorm is toegenomen. Afhankelijk van de duration staat één procent stijging van de disconteringsvoet grofweg voor een hogere dekkingsgraad van 17%.

 

Om tot een duurzaam stelsel en herstel van vertrouwen te komen is er naast het verbeterde FTK een aantal punten die nog aandacht vragen. Lees meer

Aris Neven - Vertrouwen en integriteit zijn kernpunten voor de inanciële dienstverlening. Elke handeling op ieder moment moet dit waarmaken. Aan financiële dienstverleners worden daarom hoge eisen gesteld. Mensen hebben elkaar nodig en zoeken verbinding die wederzijds iets betekent. Als ambassadeur van het New Financial Forum wil ik me inzetten voor een integere dienstverlening waarmee het vertrouwen in de sector kan worden hersteld en duurzame relaties kunnen worden gesmeed. Dat doen we via ons bedrijf: http://www.wnk4u.nl/

 

Delen

Reacties

Nog geen reacties...

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
  • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
  • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
  • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
  • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
  • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
  • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
  • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
  • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
  • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.