Jan Willem Kirpestein

Spirit, Heart&Mind Corpus BV

   

Je geld of je leven


Maskers af

De uitspraak: ‘JE GELD OF JE LEVEN’ is zo gek nog niet. Ook al sta je raar te kijken als er een mes op je borst is gericht en je ineens beseft dat het om je portemonnee te doen is. De keus is dan gauw gemaakt. Overleven dan maar. Geld geeft het leven niet. Precies, daartoe is geld niet in staat. Maar als geld leven gaat dienen is dat heel mooi. Om geld die rol te geven is authentiek leiderschap nodig. En authentiek leiderschap begint voor elke mens met de vraag: Wie ben ik nu echt…?

Een vaak gestelde vraag op de werkplek in bestuurlijke verhoudingen. Wilt u werkelijk laten zien, wie u écht bent? Durft u uw masker af te gooien en kwetsbaar te zijn te midden van collega's of concurrenten? En als u dat al doet, is dit dan een voordeel voor u of juist een nadeel? En weet u eigenlijk zelf wel wie u bent?

Zijn de meeste mensen voor zichzelf uiteindelijk niet een groot raadsel? In de meeste grote religies zit dat element van de mens als raadsel verstopt. Zoals in een oud joods gebed van koning David, beschreven in de Bijbel: 'Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken.' Hoe vind je de juiste balans tussen je ‘zelf’ en je ego?

Omdat te kunnen doen is het fijn te begrijpen wie we zelf zijn, want in elke relatie brengen we onszelf mee. En is het nodig onszelf te aanvaarden zoals we zijn. Eigenliefde. Eigenwaarde. We doen er toe. Niemand is zonder invloed. U niet en ik ook niet.

Ons land is vérgaand beïnvloed door het christendom - dieper dan we nu vaak denken. Rechtspraak, sociale zekerheid, privaat recht, de verhouding tussen vrouwen en mannen - overal is nog altijd de blueprint merkbaar van het Oude Boek van de joden en christenen. Daarin speelt een vitale opdracht een grote rol, namelijk: 'Heb God lief boven alles en de medemens als jezelf'. Slechts 10 woorden. Mijn ervaring is dat miljoenen luisteraars vooral de eerste 8 woorden hebben gehoord en veel minder de laatste 2 woorden tot zich hebben genomen. Juist ook die laatste 2 woorden essentieel zijn. Een gezonde liefde tot jezelf en een volledige aanvaarding van jezelf stellen je optimaal in staat goed om te gaan met je eigen ik. En op basis daarvan liggen zalige relaties met anderen om de hoek en een gezonde omgang met geld.
 

Jan Willem Kirpestein - Als geld de rol krijgt waarvoor het geld is bestemd, kan leven in al zijn concreetheid blijven bloeien en groeien. Om geld deze rol te laten vervullen is onvoorwaardelijke liefde voor het leven nodig. Geld als zodanig kan geen leven geven. Dat kan alleen degene die met geld omgaat. En dat is een kwestie van leiderschap.

 

Delen

Reacties

Door Pieter van Stratum van Financiële Dienstverleners Brabant op 09-03-2015 om 16:24
Mooie inspiratie. Dank daarvoor. Mijn vertaling van je blog zou kunnen zijn. Toon empathie. Denk vooral na wat je zelf zou vinden van je eigen handelswijze. Zou je dat zelf waarderen als het met jezelf gebeurt? Op die manier zet je de (andere) mens echt centraal. Lijkt me nuttig voor iedere consultant.
Door Willem Vreeswijk van New Financial Forum op 03-04-2015 om 16:26
Mooie blog. Hoe kunnen we een ander echt lief hebben als we niet van onszelf houden. Alles begint bij jezelf. Ook liefde...

Uw reactie toevoegen

NIEUW: Iedereen kan reageren
Wilt u ook een bijdrage leveren aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector, maar bent u geen ambassadeur?! Het New Financial Forum opent haar deuren voor iedereen die wil reageren op berichten van haar ambassadeurs. Met één restrictie: geen anonieme reacties.
 
 
 
  • Bijdragen die geen betrekking hebben op het onderwerp (zogeheten ‘off-topic’ bijdragen) kunnen door de redactie worden verwijderd.
  • Bijdragen die naar interpretatie van de redactie beledigend of bedreigend zijn voor personen, groepen of volkeren, worden geweerd.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals privé- en/of emailadressen, namen, telefoonnummers) is niet toegestaan.
  • Persoonlijke gegevens geplaatst op het forum, zoals telefoonnumers of (e-mail)adressen worden zoveel mogelijk van de site geweerd o.m. omwille van de privacybescherming.
  • Teksten, advertenties en internetlinks van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
  • In een bijdrage opgenomen URL's zijn toegestaan zolang de websites waarnaar zij verwijzen niet commercieel, beledigend of aanstootgevend van aard zijn.
  • Bijdragen die lange, gekopieerde stukken tekst van andere websites bevatten, worden geweerd.
  • Bijdragen waarop auteursrechten rusten en/of die zonder toestemming openbaar worden gemaakt, worden geweerd.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om lange stukken tekst in te korten.
  • Het gebruik van kapitalen is niet toegestaan, net als het overdreven gebruik van vet, cursief of onderstreepte tekst.
  • De redactie behoudt zich het recht voor om een discussie te sluiten of een reactie te verwijderen, zonder dat dit vooraf wordt aangekondigd.
  • Ziet u een bijdrage staan die naar uw mening niet aan de spelregels voldoet? Ga dan niet zelf met de poster in discussie, maar meld het de redactie via het contactformulier.